Har vi livssynsåpne samfunn i Norden?

De nordiske folkekirker i Danmark, Sverige, Finland og Norge var denne uka representert i Trondheim til dialogkonferanse. Flere spennende og til dels kritiske perspektiver ble rettet til majoritetskirkene.

Biskop Herborg i panelsamtale om det livssynsåpne samfunn. Foto: Olav D. Svanholm

Biskop Herborg Finnset åpnet konferansen, som samlet 50-60 personer.

Det livssynsåpne samfunn

I år er det 10 år siden utredningen "Det livssynsåpne samfunn. En helheltlig tros- og livssynspolitikk" kom. Leder for utvalget, Sturla Stålsett, fortalte om bakgrunnen for utredningen, og mente at «Det livssynsåpne samfunn» representerer en bestemt, ny begrunnelse for politisk myndighetsutøvelse overfor tro og livssyn i samfunnet. Han vurderte modellens sterke og svake sider. Han drøftet også prinsippene for et livssynsåpent samfunn i møte med dagsaktuelle utfordringer knyttet til menneskerettigheter og symbolbruk.

Bente Sandvik fra Humanetisk Forbund var også med i utvalget. Hun ga sine perspektiver på arbeidet.  

Etterpå var det en samtale med innlederne og representanter for de nordiske land, som fant begrepet "livssynsåpent" svært spennende og kanskje også forløsende i de religions/samfunns-debattene de har i sine land.

Uenighetsfellesskap

Lars Laird Iversen har skrevet boken "Uenighetsfellesskapet". I enhver organisasjon, det være seg ei kirke eller en stat, er folk uenige. Allikevel føler de fellesskap med hverandre. Han kritiserer den utbredte ideen om at fellesskap hviler på felles verdier. Vi må heller jobbe med å legge til rette for et godt uenighetsfellesskap, mener han. Han maner også til forsiktighet om å knytte kirkens legitimitet i samfunnet til "vår kristne kulturarv". 

Kristendom og populisme

En form for populisme konstruerer skillelinjer mellom "vanlige folk" og "eliten". Og mellom "vanlige folk" og "de andre". Her brukes ofte kristne synboler og "kristne verdier" som nasjonale identitetsmarkører. Med et slikt utgangspunkt blir kristendommen en murbygger heller enn brobygger. 
Kristin Graff Kallevåg presenterte disse perspektivene, som ble etterfulgt av innspill og samtale. 

 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"